Spring naar inhoud

Geschiedenis

2017 - 2022
BuildinG is opgericht in 2017 op initiatief van Economic Board Groningen (EBG) en de Hanzehogeschool, in samenwerking met Bouwend Nederland en TNO. Het belangrijkste doel van stichting BuildinG was om bedrijven en de regio te helpen met innovaties en nieuwe kennis, om te komen tot een vitale en veerkrachtige regionale bouweconomie. 

De versterkingsopgave in de provincie Groningen was bijzonder groot en daarnaast waren er de landelijke thema’s als verduurzamen en energietransitie. Door de gaswinning in Groningen, traden aardbevingen op, waardoor er veel materiële en immateriële schade ontstond. BuildinG richtte zich hierbij vooral op de technische kant, maar met aandacht voor de bewoners en gebruikers. Huizen en gebouwen vertoonden veel schade en waren niet veilig. Bij bedrijven en organisaties was bij de start van BuildinG nog weinig kennis op het gebied van aardbevingsbestendig bouwen en versterken. BuildinG deed in de beginjaren veel aan kennisontwikkeling en -deling, waarbij gezorgd werd voor een laagdrempelige en veilige omgeving. Wetenschappers, bedrijven, kennisinstellingen, overheden en bewoners gingen met elkaar in gesprek en leerden van elkaar.

Overname Hanzehogeschool
Op 5 oktober 2022 heeft de Raad van Toezicht van stichting BuildinG gecommuniceerd dat ze stichting BuildinG gaat beëindigen. De Hanzehogeschool Groningen zet de succesvolle kernthema’s, die samen met stichting BuildinG zijn ontwikkeld, voort in de eigen organisatie binnen het Kenniscentrum NoorderRuimte en het Institute of Future Environments.

2023 - heden
BuildinG wordt jaarlijks door meer dan 5.000 mensen bezocht. Kennisbijeenkomsten, demonstraties en rondleidingen blijven grote groepen belangstellenden trekken. In de hal van BuildinG worden de laatste innovaties voor het aardbevingsbestendig maken van gebouwen getoond. Ook is er hoogwaardige seismische apparatuur voor de uitvoering van wetenschappelijke experimenten. 

Daarnaast is de klimaatproeftuin te bezoeken: een proeftuin voor (regionale en integrale) klimaatadaptatievraagstukken. BuildinG biedt een etalage aan voorbeeldprojecten en zoekt naar nieuwe oplossingen voor klimaatvraagstukken zoals de stijging van het waterpeil, verzilting of verdroging van landbouwgronden, stedelijke klimaatvraagstukken als hittestress en wateroverlast, verdroging van natuurgebieden, etc.