Spring naar inhoud

SBR Trillingsrichtlijn A: Schade aan bouwwerken

Auteur SBRCURNET; Carel Ostendorf
Opdrachtgever SBRCURNET
Datum December 2017

De publicatie behandelt de wijze waarop trillingsmetingen aan bouwwerken moeten worden uitgevoerd, verwerkt en beoordeeld. Deze beoordeling is gericht op de invloed van trillingen met het oog op mogelijke schade aan het bouwwerk. Deze meet- en beoordelingsrichtlijn is bedoeld om te worden toegepast op bestaande bouwwerken. De richtlijn maakt met betrekking tot de grenswaarden voor de trillingsbelasting geen onderscheid tussen constructieve en niet-constructieve schade. De richtlijn heeft betrekking op trillingen in het frequentiebereik tot 100 Hz en sluit daarmee trillingen ten gevolge van aardbevingen niet uit. De grenswaarden in de richtlijn kunnen ook worden gebruikt voor de beoordeling van een berekende trillingssnelheid aan de hand van gevalideerde modellen.

Deze richtlijn uit 2017 is de herziening van de editie uit 2002. Een evaluatie onder gebruikers van deze laatste editie heeft geleid tot een wens tot herziening. Ten behoeve van deze herziening zijn drie onderwerpen nader onderzocht:

  • de schadekans in relatie tot de trillingsniveaus;
  • de invloed van verdichting van de bodem door trillingen;
  • de invloed van initiële spanningen in een bouwwerk en de bouwkundige staat van een bouwwerk op de beoordeling van de trillingsniveaus.

Dit onderzoek is begeleid door de SBRCURNET commissie ‘herziening SBR Richtlijn A’ waarin belanghebbenden van deze richtlijn zitting hebben. De resultaten van deze onderzoeken zijn verwerkt in deze richtlijn.De richtlijn geeft inzicht in de relatie tussen de gemeten trillingsbelasting op een gebouw en de kans op schade als gevolg van het gemeten trillingsniveau, wat gebruikt kan worden om risico inschattingen te maken als de grenswaarden worden overschreden. De grenswaarden voor de beoordeling van de trillingsgevoelige fundering zijn ten opzichte van de vorige versie aangepast, waarmee beter de effecten van lokale zettingen kunnen worden beoordeeld.Er is een objectieve methode voor de bepaling van de bouwkundige staat aan de hand van een checklist geïntroduceerd. Deze bouwkundige staat bepaalt welke grenswaarden gehanteerd dienen te worden.Tenslotte is deze nieuwe versie van de richtlijn voorzien van uitgebreide toelichting op de keuzes die zijn gemaakt. Dit vergroot de leesbaarheid en de richtlijn is beter te begrijpen voor de niet-deskundige lezer.