De psychosociale impact van de gaswinningsproblematiek op bewoners in 2021 en 2022
Auteur(s) en organisatie |
Auteurs: Prof. dr. M. Dückers (RUG/Nivel); Dr. B. Kanis (RUG); Drs. J. vd Molen (RUG); Drs. J. (RUG/Nivel); Drs. M. Boendermaker (RUG); Drs. S. Berends (RUG); Prof. dr. K.Stroebe (RUG). Organisatie: Gronings Perspectief |
Opdrachtgever |
Rijksuniversiteit Groningen / Sociaal Planbureau Groningen |
Datum |
31 januari 2023 |
Gronings Perspectief voert sinds 2016 metingen uit om te volgen wat de gaswinningsproblematiek doet met de bewoners van de provincie Groningen. Het rapport betreft de 3e in een reeks en hierin staan de jaren 2021 en 2022 centraal.
Het rapport bestaat uit de volgende 2 delen:
- Interviews met bewoners en professionals;
- Kwantitatief onderzoek over schade, versterking en regelingen.
In het rapport wordt de aandacht gericht op het welzijn, de veiligheid en gezondheid van bewoners, hun vertrouwen in overheden, de toekomst, in de problemen die zij ervaren rondom versterking, schade, regels en procedures, en wat zij verwachten wat beter kan en moet.
Naast de bevindingen en conclusies worden in het rapport ook aanbevelingen gedaan:
- Overheden en organisaties dienen zich op een samenhangende manier in te zetten om de blootstelling aan bevingsrisico’s te beperken, schade en verlies en procedurele last te minimaliseren. Daarbij dient maximaal aandacht besteed te worden aan erkenning, hoop en perspectief.
- Overheden en organisaties dienen te zorgen voor menselijke contact- en tussenpersonen die overzicht houden en mensen begeleiden in langdurige versterkings- en hersteltrajecten. Daarbij dienen deze personen te beschikken over voldoende ruimte voor maatwerk. Overheden en organisaties dienen zo veel mogelijk in te zetten op gezamenlijkheid in de lokale aanpak en voorkomen dat mensen tot concurrent van elkaar worden.