Spring naar inhoud

Updated Empirical GMPEs for PGV from Groningen Earthquakes

Auteur J.J. Bommer, P.J. Stafford, M. Ntinalexis,
Opdrachtgever NAM
Datum Maart 2019

Dit rapport beschrijft de ontwikkeling van een grondbewegingsmodel (Ground Motion Prediction Equation) voor de horizontale piekgrondsnelheid (PGV). Dit model is afgeleid uit gemeten trillingen bij aardbevingen in het Groninger veld.

Het rapport is een update van eerdere versies uit 2016 en 2017. In deze versie is gebruik gemaakt van de data van KNMI, die zijn gecorrigeerd ten opzichte van de data die voor de eerdere rapporten is gebruikt. Ook is ten behoeve van dit rapport gebruik gemaakt van een uitgebreidere set data (metingen met Magnitudes van 1,8 tot en met 3,6 zijn gebruikt). In totaal 55 aardbevingen, met ruim 1700 gemeten trillingen zijn gebruikt om tot de relaties in dit model te komen. 

De meest recente aardbeving in deze update is van 9 augustus 2018.De GMPE berekent een piekgrondsnelheid als functie van de magnitude van de beving en de afstand tot het epicentrum. Omdat voor Groningen de diepte van de beving op 3 km wordt aangenomen is dit geen variabele. In de formule voor de GMPE worden enkele constanten gedefinieerd, en wordt een waarde voor de onzekerheid gegeven, waarbij onderscheid wordt gemaakt naar de onzekerheid binnen een beving, en de onzekerheid tussen bevingen. De waarden voor de constanten en de spreidingen zijn bepaald uit de geanalyseerde database.  

De PGV waarden worden gepresenteerd als geometric mean (een wijze die in seismologie gebruikelijk is), als maximale waarde gegeven de drie gemeten componenten, en de maximale horizontale waarde, gevonden door vectorieel optellen. Een vergelijking is gemaakt met de eerdere versie, en grafieken zijn gegeven van de resulterende waarden bij verschillende magnitudes en afstanden tot epicentrum. De resulteren uit deze modellen zijn te gebruiken om inschattingen te maken van optredende topwaarden van de trillingssnelheid. Dit is een maat die internationaal veel wordt gebruikt in relatie tot het beoordelen of er schade kan optreden in een constructie.