Spring naar inhoud

Schade aan gebouwen door diepe bodemdaling en -stijging

Auteur(s) en organisatie

C.P.W. Geurts, M.P.D. Pluymaekers, J.G. Rots

TNO en TU Delft

Opdrachtgever

Instituut Mijnbouwschade Groningen

Datum

19 februari 2021

Links naar andere rapporten

Zie link naar publicaties

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft aan TNO en TU Delft gevraagd te adviseren over de effecten van de diepe bodemdaling en -stijging die optreedt door de mijnbouwactiviteiten uit het Groningenveld en de gasopslag Norg.

De vraagstelling spitst zich toe op het effectgebied dat is gedefinieerd in het advies dat in 2019 door een panel van deskundigen aan TCMG is uitgebracht.

Op basis van een review van internationale literatuur zijn de grenswaarden vastgesteld die van toepassing zijn op het ontstaan van schade ten gevolge van bodembewegingen. Omdat metselwerk kwetsbaarder is dan andere bouwmaterialen zijn de grenswaarden voor metselwerk al generieke grenswaarde aangehouden [ref 2].

In een tweede deelstudie [ref 3] zijn de effecten van de diepe bodemdaling en – stijging bij de gasopslag Norg en de diepe bodemdaling voor het Groningenveld berekend. Deze zijn vertaald naar de indicatoren die worden gebruikt om de grenswaarden voor gebouwen weer te geven.

In een derde deelstudie [ref 4] wordt op basis van INSAR data geconcludeerd dat de satelliet-meetdata overeenkomen of lagere waarden geven dan de resultaten uit [ref 3], waaruit geconcludeerd is dat de uitkomsten van de modelstudie aan de veilige kant zijn.

In de vierde deelstudie [ref 5] is in een variatiestudie berekend of er op basis van de waargenomen vervormingen van de bodem schade kan ontstaan. Er is gevarieerd in gevelopbouw en in materiaaleigenschappen en er zijn variaties doorgerekend met reeds aanwezige schade en er is gekeken naar het effect van het cyclisch gedrag op de uitkomsten. In geen van de uitgevoerde berekeningen is schade ontstaan bij de rekken en krommingen zoals deze in de praktijk ontstaan.

Op basis van deze studie wordt geconcludeerd dat schade aan gebouwen ten gevolge van diepe bodemdaling in de gasopslag Norg en het Groningenveld niet leiden of hebben geleid tot schade aan gebouwen.

Opmerking: Naar aanleiding van de besluiten die IMG heeft genomen na uitkomen van dit onderzoek is in 2022 in opdracht van het ministerie van EZK een externe review uitgevoerd door Movares. De reviewers geven aan dat informatie over de onzekerheden in de gebruikte modelleringen onvoldoende is benoemd en gekwantificeerd en stelt dat de eindconclusie onvoldoende onderbouwd is.

[1] Beantwoording vragen Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen Panel

van deskundigen, 22 januari 2019 Documenten - Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) (schadedoormijnbouw.nl)

[2] TNO Rapport 2020 R12073, Literature Review: Effects of subsidence on buildingshttps://api.schadedoormijnbouw...

[3] TNO Rapport 2020 R12068, Effecten diepe bodemdaling en -stijging rondom de gasopslag Norg en het Groningenveldhttps://api.schadedoormijnbouw.nl/content/TNO%202020%20R12068A%20Gasopslag%20Norg%20en%20Groningenveld%20final%20IMG.pdf

[4] TU Delft: InSAR Analyses of surface vertical displacements – Norg, P. - TU Delft, Faculty of Civil Engineering & Geosciences, version 2https://api.schadedoormijnbouw...

[5] TU Delft: Computational modelling checks of masonry building damage due to deep subsidence, Rots J.G., Korswagen P.A., Longo M. TU Delft Report, Faculty of Civil Engineering & Geosciences, version 5, February 18, 2021.