Voortgang van de versterkingsopgave en de afbouw van de gaswinning
Auteur(s) en organisatie |
Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) |
Opdrachtgever |
SodM |
Datum |
4 juli 2023 |
Sinds 2019 analyseert en beoordeelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) jaarlijks de veiligheid in Groningen vanwege de gaswinning. Dit betreft zowel de afbouw van de gaswinning van het Groningengasveld, als de voortgang van de versterkingsopgave. De voortgangsrapportage moet eraan bijdragen dat de benodigde maatregelen getroffen worden om binnen afzienbare tijd en uiterlijk in 2028 de veiligheid te borgen voor de bewoners van het aardbevingsgebied.
In het rapport wordt aangegeven dat de veiligheid nog onvoldoende gewaarborgd is door het achterblijven van de versterkingsopgave. De NCG verwacht op basis van de actuele inschattingen en aannames voor de nog te beoordelen gebouwen dat er nog zo’n 13.000 adressen moeten worden versterkt. Om de versterking in 2028 af te kunnen ronden is in het Meerjaren Versterkingsplan (MJVP) voor 2024, 2025 en 2026 het aantal te versterken of door nieuwbouw te vervangen adressen, een factor drie hoger dan de 1.038 in 2022 gerealiseerde adressen.
Om de veiligheid van de inwoners van Groningen te borgen, onderstreept SodM het belang om de versterkingsopgave in 2028 af te ronden. Het SodM adviseert in het rapport het volgende:
- Geef prioriteit aan veiligheid. Pak alle kabinetsmaatregelen die geen betrekking hebben op de versterkingsopgave als een apart project op om vertraging te voorkomen.
- Zorg dat de uitvoering van de versterking zodanig versnelt dat de planning in het MJVP wordt gerealiseerd, en neem hiertoe de volgende maatregelen:
- Los onuitlegbare verschillen op door het gesprek aan te gaan met bewoners en eigenaren over passende maatregelen.
- Kom tot een heldere organisatiestructuur.
- Geef duidelijkheid over recht op verduurzaming en beoordeel welke maatregelen in samenhang met de versterking worden opgepakt en welke separaat.
- Kom voor adressen die versterking én schadeherstel nodig hebben, tot een geïntegreerde aanpak, zoals het ACVG heeft geadviseerd.