Spring naar inhoud

Ruimte voor Circulair Bouwen

Lunchlezing over circulair bouwen van Libau en Federatie Ruimtelijke Kwaliteit!

Datum: donderdag 12 oktober 12.00-13.15 uur
Door: Katja Heid, Rayonarchitect Libau, Jelle Pama, programmamanager BuildinG en Frank Reitsma, architect bij TWA Architecten in Burdaard.

Vóór 2030, binnen 7 jaar dus, moet het gebruik van nieuwe, niet hernieuwbare grondstoffen met 50% verminderd zijn, zo bepaalde het Rijk in 2016 met het programma Nederland Circulair in 2050. Toch moest het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2022 in zijn tweejaarlijkse ‘Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER)’ tot een vernietigende conclusie komen: het gebruik van nieuwe grondstoffen is helemaal nog niet gedaald en er is zelfs voor een aantal grondstoffen een stijging geconstateerd.

Met de uitdagingen rondom het terugdringen van de CO2-uitstoot, de enorme woonopgave en de mondiale dreigende materialen schaarste kunnen we niet meer wachten om fundamentele stappen te zetten naar een circulaire economie. Circulair bouwen is daar een belangrijk onderdeel van.

Ingegeven door de aardbevingen in Groningen startte Katja Heid van Libau een onderzoek naar kansen en uitdagingen om aan de slag te gaan met circulair bouwen. Ze interviewde verschillende ervaringsdeskundigen en kwam tot nuttige inzichten, handige do’s en don’ts en een aanbeveling die geen enkele betrokkene naast zich neer kan leggen: belangrijker dan direct hoge ambities te formuleren is het om gewoon te starten met circulair bouwen. Want geen enkel circulair project is hetzelfde en het is voor alle partijen een kwestie van learning by doing, vanaf ontwerp tot aan sloop.

Tijdens deze lunchlezing laat Katja Heid zien op welke manier je het circulaire-denken vorm geeft in het proces van ontwerp tot sloop. Daarnaast laten Frank Reitsma en Jelle Pama inspirerende praktijkvoorbeelden zien en vertellen we meer over de rol van de gemeente. Tot slot is er natuurlijk weer ruim de tijd om vragen te stellen.

Programma

12:00

Introductie: aanleiding en ambities, waar staan we nu – Katja Heid

De levenscyclus van een gebouw, de R-en van de circulaire economie, een kritische kijk op verschillende vormen van circulair bouwen.

 12:10  BuildinG: practice what you preach – Jelle Pama
 12:25

Kosten en baten: de MPG en de MKI – Katja Heid

De verschillende rollen van de gemeente: aanjager, circulaire inkoper, eigenaar en producent

 12:35 Gemeentewerf in Roden: circulariteit is de norm – Frank Reitsma 
 12.50 Circulair aanbesteden: hoe doe je dat? - Katja Heid
 13:00 Vragen
13:15 Einde lunchlezing

Volg deze lunchlezing digitaal of kom naar BuildinG en volg de lezing live! Meld je aan via info@ruimtelijkekwaliteit.nl en ontvang de link voor het webinar of de bevestiging voor je live deelname.    

BuildinG: Zernikelaan 17, 9747 AA Groningen

In 2021 is de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit (FRK) gestart om het thema ‘Duurzaamheid’ bespreekbaar te maken onder de leden en in het werkveld. Onder de leden van de Federatie zijn veel mooie, maar ook minder bekende voorbeelden te vinden. Het is belangrijk om casussen, bevindingen en ervaringen uit te wisselen. Om dit te faciliteren start de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit met een serie tweemaandelijkse digitale lunchlezingen.