Opening Voedselbos in de Klimaatproeftuin bij BuildinG Groningen
Op 5 april is het voedselbos geopend door Annemarie Hannink namens het CvB van Hanze met het planten van de eerste fruitboom.
Carlo Ezinga en Jasper Tiemens hebben samen met studenten van Opleiding Built Environment | Hanze nog twee bomen geplant onder toeziend oog van Ramon Hoiting.
Voedselbossen zijn niet alleen een trend, maar ook een krachtig middel om onze landbouw te transformeren en de natuur te herstellen. In een voedselbos gedijen noten, fruit en andere eetbare gewassen, terwijl tegelijkertijd de bodemkwaliteit verbetert en de biodiversiteit floreert.
Stichting Koploperbos speelt een belangrijke rol in het bevorderen van voedselbosinitiatieven. De stichting helpt intrinsiek gemotiveerde mkb-bedrijven, onderwijs en andere organisaties zo duurzaam mogelijk te ondernemen.
Rabobank ondersteunt het Koploperbos-project in de provincie met EUR 125.000,- afkomstig uit de Rabo Coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage, ter ere van haar 125 jarig bestaan. “Realisatie van deze voedselbossen past bij onze missie om onze gezamenlijke leefwereld sterker en toekomstbestendiger te maken". Ook is het koploperbos in Zuidbroek zojuist geopend.
Naast meer biodiversiteit, CO2 opslag, verkoeling en het lokaal geproduceerd voedsel, zal er ook aandacht zijn voor educatie. Het bos wordt een ontmoetingsplek waar scholieren, studenten, bedrijven en hun medewerkers graag samenwerken en komen”, zegt ook Ada Kruiter, bestuurslid van Stichting Koploperbos.
Het Voedselbos krijgt een unieke functie als ‘proeftuin’ voor onderwijs en innovatie. In het voedselbos komt een openlucht collegezaal, worden experimenten gedaan en het is een ontspanningsruimte voor studenten en medewerkers van omliggende bedrijven. Samenwerking tussen MBO en HBO krijgt hier mooie kansen voor divers onderzoek en het onderhouden van het voedselbos. We hebben al drie Cross-overs binnen de verschillende schools van Hanze waar samengewerkt kan worden in deze proeftuin.