Groningen wil in 2050 volledig circulair zijn; taskforce opgericht
Groningers gooien gemiddeld 33 kg aan voedingsmiddelen per persoon weg. Maar inwoners van Groningen doen zeker ook hun best om zuinig om te springen met grondstoffen. Jaarlijks leveren ze maar liefst 717.335 kg kleding in bij de organisatie “Goud Goed”, dat het onder meer gebruikt voor het maken van nieuwe garens. Er worden in Groningen dus al aardige stappen gezet op weg naar een circulaire economie, maar er moeten nog veel worden gezet om het einddoel te bereiken, namelijk dat Groningen in het jaar 2050 volledig circulair zal zijn.
Dat bleek gisteren tijdens een bijeenkomst gewijd aan Circulaire Economie. Deze werd gehouden in het gebouw BuildinG op de Zernike Campus en was georganiseerd door de gemeente Groningen in samenwerking met Bedrijvenvereniging WEST, de andere bedrijvenverenigingen en meer partijen. Samen willen ze de schouders er onder zetten om de Groningse economie steeds meer circulair te maken, en dus zoveel mogelijk, of zelfs alle, grondstoffen na gebruik te hergebruiken.
De bijeenkomst, onder de naam ‘Kijkje in de Circulaire Ketens’, was georganiseerd door de Taskforce Circulaire Economie (CE) en was bestemd voor circulaire experts uit bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen uit de gemeente Groningen.
De interactieve middag draaide om het verbinden van mensen, het aanwakkeren van samenwerking en het zichtbaar maken van wat er al gebeurt.
Eén van de doelen van de bijeenkomst was om te komen tot een concrete actieagenda binnen de taskforce op het gebied van circulaire economie. Doel van deze agenda wordt het om concrete afspraken te maken over de vraag welke stappen er wanneer gezet moeten worden om de circulariteit te bevorderen.
Volgens Sander Spijker en Andreas Ensing die namens de gemeente Groningen een inleiding verzorgden moeten alle activiteiten er toe leiden dat er in een gezamenlijke missie van overheden, instellingen en forse stappen worden gezet op weg naar de circulaire economie van Groningen in 2050.
(Bron: GROC)