Groningen positioneert zich als centrum voor computer vision-technologie in de gebouwde omgeving
Op 7-8 november organiseerden de Hanze en de Rijksuniversiteit Groningen een tweedaagse hackathon om nieuwe mogelijkheden te verkennen voor computer vision technologieën in het onderhoud en de versterking van gebouwen. Door het samenbrengen van theorie, praktijk, eindgebruikers en het sociale vraagstuk rondom aardbevingsschade, heeft Groningen alles in huis om een koploper te worden in deze technologie. Dit evenement markeert de eerste stap in een reeks bijeenkomsten die de regio op de kaart zetten als centrum voor innovatie op het gebied van computer vision technologieën.
Waarom Groningen? Sterke samenhang tussen theorie, praktijk en eindgebruikers
De keuze voor Groningen is geen toeval. Met het sociale probleem van aardbevingsschade en instituten zoals de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), bevinden we ons op de plek waar deze technologie van groot maatschappelijk belang is. De provincie biedt niet alleen een sociale en praktische noodzaak, maar ook een bijzonder krachtig netwerk dat deze technologie verder kan ontwikkelen. Mogelijkheden die elders niet snel gevonden worden. Groningen brengt alle schakels samen voor het ontwikkelen van technologieën die direct inzetbaar zijn:
- De wetenschappelijke expertise van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zorgt voor een sterke theoretische basis.
- De faciliteiten bij BuildinG maken het mogelijk om technologieën in een praktijkomgeving te testen en ontwikkelen.
- Eindgebruikers zoals NCG en IMG bieden waardevolle informatie die kunnen bijdragen aan innovaties binnen het aardbevingsgebied.
- Maatschappelijke impact voor bewoners in het aardbevingsgebied, die baat hebben bij betrouwbare, snelle en efficiënte inspectie en versterking van hun woningen.
De eerste stap in een nieuwe reeks bijeenkomsten
Tijdens de hackathon konden deelnemers, waaronder onderzoekers en ingenieurs, hun kennis uitbreiden over onderwerpen als deep learning, digital twins en schade-inspecties met satellietbeelden. Dit evenement markeert het begin van een reeks bijeenkomsten die Groningen verder zullen versterken als innovatieregio voor computer vision technologieën. Door samen te werken, bouwen de Hanze en partners aan