Feestelijke opening voedselbos bij BuildinG: een groene mijlpaal voor de Hanze
Op vrijdag 8 december werd het voedselbos op de campus van de Hanze geopend. Ondanks regen en wind werd de opening, die plaatsvond bij BuildinG op het Zernike-terrein, een inspirerend en feestelijk moment voor iedereen die erbij was. Het voedselbos is niet alleen een aanwinst voor de biodiversiteit, maar ook een plek waar natuur, innovatie en onderwijs samenkomen.
Annemarie Hannink, lid van het CvB van de Hanze, knipte het juten lint door en markeerde daarmee een belangrijke stap naar een groenere en duurzamere toekomst op de Hanze campus. Het voedselbos, gelegen op het Zerniketerrein, is een initiatief van Stichting Koploperbos, de Hanze en de Rabobank. Bart Joling (Stichting Koploperbos) sprak vol trots over het doel van dit project: "Met de aanplant van 950 bomen, struiken en planten bouwen we niet alleen aan een groene omgeving, maar ook aan kennis en innovatie. We hopen dat dit het best onderzochte voedselbos van Nederland wordt", zei Joling enthousiast.
Onderwijs en onderzoek in de buitenlucht
Volgens Piet Zijlstra, projectleider bij BuildinG, biedt het bos een unieke kans voor praktijkgericht onderwijs. "Er komt een buitenlokaal in het voedselbos waar studenten, onderzoekers en bedrijven samenkomen om te leren en te innoveren", vertelt hij enthousiast. Die samenwerking werd tijdens de opening al zichtbaar: collega’s en studenten van verschillende opleidingen presenteerden hoe zij met het voedselbos aan de slag gaan.
Een toekomst vol mogelijkheden
De komende vijftig jaar zal dit bos bijdragen aan de biodiversiteit, duurzame voedselproductie en vernieuwende onderzoeksprojecten. Dagblad van het Noorden schreef: "Zernike krijgt een levend laboratorium."
Met dank aan de Rabobank, Stichting Koploperbos en de tomeloze inzet van betrokkenen, zetten we samen een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst. Zoals Klaas Holtman (voorzitter Bedrijvenvereniging West) het mooi samenvatte: "Alleen ga je sneller, samen kom je verder."
Wil je het voedselbos zelf ontdekken of leren over de kansen die het biedt voor onderwijs, onderzoek en bedrijven? Kom langs en laat je inspireren! Neem contact op met Piet Zijlstra van BuildinG.